Monday, February 14, 2011

Resipi: Pengat Pisang (kali ni ade sukatan, =p)

Hehe, hari tu saya bagi resipi main agak-agak je kan. Kesian kat orang yang nak cuba buat. Semalam saya buat pengat pisang lagi. Dan saya dah sukat betul-betul dah untuk memudahkan korang...

Bahan-bahan:

Sesikat pisang nangka (separuh masak)
3 cawan air
2 helai daun pandan (basuh & simpulkan)
Santan (saya guna kelapa parut RM2, blend dan ambil santannya)
4 sudu besar sagu
1 sudu besar gula merah
6 sudu besar gula putih
Garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Mula-mula potong pisang kecil-kecil kemudian masak bersama air dan daun pandan sehingga mendidih. Biarkan pisang lembut sedikit.
  2. Kemudian masukkan santan dan juga sagu (lepas basuh sagu, terus masukkan dalam periuk). Biarkan seketika sehingga mendidih.
  3. Setelah itu, masukkan gula merah dan gula putih. Masukkan garam untuk sesuaikan rasa pengat pisang.
  4. Siap! Agak-agak rasanya dah sedap & sesuai, boleh la hidang. Hati-hati billa makan, pisang mungkin masih panas walaupun kuah nya dah sejuk.
*Sesuai untuk hidangan minum petang, untuk 6-10 orang makan pun boleh.

SELAMAT MENCUBA!

Photobucket

1 comment:

Shiman said...

Simple dan sedap...