Saturday, February 12, 2011

Resipi: Sambal Tumis Udang


Bahan-bahan: (untuk 2 orang makan)

100g Udang Besar
1/2 biji bawang besar dihiris
Bahan untuk tumis:
2 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
3 sudu besar cili mesin
Sedikit air asam jawa
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasak:
  1. Basuh udang sehingga bersih. Tak perlu buang kulit.
  2. Tumis bawang merah & bawang putih yang telah ditumbuk halus sehingga naik bau, garing dan kekuningan.
  3. Masukkan cili mesin. Tumis sehingga masak atau naik minyak.
  4. Masukkan sedikit air asam jawa dan sedikit air. Untuk kuah lebih, lebihkan air. Biarkan sehingga masak.
  5. Masukkan udang dan kacau. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula secukup rasa.
  6. Akhir sekali masukkan bawang besar dan biarkan sehingga bawang layu. Tutup api dan sedia dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!

Photobucket

No comments: