Monday, April 30, 2012

Kek Karamel Pelangi




Assalamualaikum... Hari ni curi2 masa jap nak post kan resipi Kek Karamel ni sbb ramai sgt request kan... Actually, resipi ni bukan saya punya, saya pun cari dari internet dan jumpa dlm blog orang jugak. Tapi resipi asal, dari FB Puan Munira Baharom kalau tak salah... Alhamdulillah, murah rezeki Puan Munira Baharom ni...
Mula-mula baca resipi ni, dok fikir cam susah jugak nak buat ni... Tapi sekali buat, rasa cam nak buat lagi, n nak buat lagi, hehe...
Saya mula kenal kek karamel ni dari kawan2 di blog dan fb la jugak. Teringin nak rasa tp tak jumpa sape2 buat n jual kat sini, tu yang teringin nak buat sendiri. Setelah bertangguh agak lama (sbb mula2 baca resipi kan rasa cm susah je nak buat), akhirnya saya cuba juga buat. percubaan pertama kek karamel terus jadi, Alhamdulillah. Cuma first timer masa tu belum pandai nak belangkan warna kek tu, dan warna yg digunakan berlebihan sedikit. Dua hari lepas tu, saya cuba buat kek yang kedua. Alhamdulillah, dah puas hati sikit walaupun teknik membelangkan kek belum sempurna. Dua hari kemudian, sy buat lagi, kali ni ajar 'adik' saya plak. Alhamdulillah, puas hati tgk hasil die...
Buat kawan-kawan yang nak resipi, sy google banyak resipi tp semuanya lebih kurang je.
Resipi Kek Karamel Pelangi
Bahan A (Gula hangus) +Kaedah
2-4 sudu besar gula biasa
*Cairkan gula dalam loyang dgn api perlahan, bila gula dah cair, ratakan ke seluruh permukaan loyang dan ketepikan. Gula akan mengeras bila sejuk
Bahan B (Karamel) + Kaedah
1 cawan susu cair (250ml)
3 biji kuning telur
70 gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
*Kacau perlahan semua bahan ni (jangan sampai berbuih) dan tuang secara menapis ke dalam loyang gula hangus tadi.

Bahan C (Meringue) + Kaedah
6 biji putih telur sahaja
70gm gula kastor (saya kurangkan jugak sedikit)
1tsp cream of tartar
*Putar dengan kelajuan maksima semua bahan di atas sehingga kembang dan kental.

Bahan D (Lapisan Kek) + Kaedah
140gm Tepung Gandum
1 tsp Baking Powder (kalau ikut resipi asal, guna sudu KFC)
*Ayak dan ketepikan
3 biji kuning telur
70gm gula kastor (saya kurangkan jadi 60gm)
135 ml air
50ml minyak jagung
*Pukul semua bahan di atas sehingga kembang, kemudian masukkan tepung dan baking powder yang diayak, Kacau sebati. Pastikan tepung tak berketul (sbb ada yg mengadu kat saya tepung berketul dan kek keras. Saya kacau guna whisk)
*Kemudian campurkan bahan C ke dalam bahan D secara kaedah kaup balik sahaja. Cukup sekadar adunan itu sebati bersama.
*Bahagikan adunan kepada 3, warnakan dan perisakan mengikut citarasa masing-masing.

STEP BY STEP + TIPS
Sebelum mula apa2, senyum dan baca Bismillah dulu, (",)

Step 1: Asingkan putih dan kuning telur terlebih dahulu.
Tip 1: Gunakan telur yang disimpan di dalam peti sejuk, lebih mudah untuk diasingkan. Tapi biarkan telur dalam suhu bilik sebelum digunakan. (Semua bahan pun haruslah dalam suhu bilik termasuk susu)
Step 2: Bahan A + Kaedah(*)
Step 3: Bahan B + Kaedah(*)
Step 4: Bahan C + Kaedah(*)
Tip 2: Untuk meringue, pastikan dalam putih telur tak ada setitik pun kuning telur masuk ke dalam nya. Pastikan juga, bekas yang digunakan bersih dari sebarang titisan air atau kesan minyak. Kalau tak meringue nye tak jadik.
Tip 3: Kalau nak tahu meringue jadi ke tak, bila diangkat pemutar, kite akan nampak meringue tu bertanduk tajam di hujung. Dan lagi satu, kalau kita terbalikkan bekas pun, meringue nye tak jatuh. Cuba la buat! (",)
(Cuba close up kat 'tanduk' tu)

Step 5: Tuang meringue ke dalam bekas lain. Tanpa perlu dibasuh bekas, teruskan dengan Bahan D + Kaedah(*)
Step 6: Panaskan oven pada suhu 180°c (agak2 dalam 10 minit sebelum bakar kek) dan masak air atas dapur (klu korg guna electric kettle, gune je la, hehe) - ada juga yg terus panaskan air dalam loyang yang lebih besar di dalam oven terlebih dahulu.
Step 7: Gunakan 3 senduk sama besar, ceduk adunan warna 1, tuang di tengah2 loyang (lapisan kek takkan tenggelam dalam lapisan karamel, Insya'Allah. Dan jika adunan tu lari, tarik je ke tengah balik). Kemudian ceduk warna 2, tuang di tengah2 adunan warna 1 tadi, kemudian ceduk warna 3 dan tuang di tengah2 adunan warna 2 tadi.
Step 8: Ulang ceduk ketiga2 warna sehingga habis.
Boleh tengok video di sini. Video ni dari senior saya dan juga sifu saya dalam pembuatan kek karamel ni, Kak Fazlinil Irma. Thanks a lot Kak Ema.
Saya pun belum la expert lagi dalam melapis kek ni. Tapi ilmu yang ada, kita shere je, hehe...
Step 9: Ambil loyang yang lebih besar dari loyang tadi, tuangkan air panas menggelegak tu dalam loyang besar. Kemudian, masukkan loyang kek ke dalam loyang besar. *Masa masukkan loyang kek dalam loyang besar berisi air panas tu, kita akan dengar bunyi crack dari lapisan gula hangus yang keras tu. **Ini kaedah steambake sbb nak elakkan lapisan gula karamel hangus dalam oven.
Step 10: Kurangkan sedikit suhu oven (160°c - 180°c) *suhu ni pun bergantung pada oven masing2.* Masukkan loyang ke dalam oven dan bakar guna api bawah sahaja selama 45 minit pertama. 15 minit terakhir baru buka api atas bawah. Tapi boleh juga terus guna api bawah sahaja selama 1 jam.
Bila dah masak, tutup api oven, buka sedikit pintu oven, biarkan kek turun, mendap dan kecut dengan sendiri di dalam oven, agak2 kek dah mendap tu, keluarkan kek dari oven dan biarkan suam. Bila dah suam baru terbalikkan kek dari loyang. Masa ni mmg dup dap dup dap nak tgk kek karamel ni jadi ke tak, hehe... Samada kita akan senyum happy atau sedih bila tgk karamel tak jadik. Jangan sedih2, cuba buat lagi, study balik kat mana silap...(Pesan kawan saya Ashila Izz, jgn terbalikkan awal sangat nanti lapisan karamel pecah2...) Simpan dalam peti sejuk dulu, makan sejuk2 baru sedap...
ni first attempt, mmg tak jadi kat belang2 tu n warna terlebih, tapi hasilnya seperti di bawah




Yang kat bawah ni plak 2nd attempt,skill nak belangkan tu masih kena practice...

Hasilnya... (SENYUM)

SELAMAT MENCUBA!
Photobucket

10 comments:

Da'a Bakery said...

nampak best tapi tak berani lagi nak buat....kn tekadkan dl semangat....maklumlah org tak pandai just minatje

nur zac said...

Kek selalu tk masak

nur zac said...

Kek asyik tk masak,kenape ye?

Ummi Shira (AshAnas) said...

sis nur zac, yg tak masak tu kek atau karamelnye?

sis guna oven jenis ape? sbb oven dapur gas lain cara buat steam bake / water bath tu... sms sy ye, 012-5846899. jom troubleshoot masalah kek tak masak same2

Najwa Azman said...

kenapa saya buat , karamel nya asyik tak jadi je ? terlampau hitam la . terlampau lembik la . lepas tu , kedudukan karamel di atas kek pun tak lawa . dah tiga kali saya buat , asyik tak menjadi je . rasa mcm nk give up je buat kek ni .

Ummi Shira (AshAnas) said...

Najwa Azman, blh sms or call saya utk troubleshoot same2...

Rosnani abdul rashid said...

Lau bakar pakai oven buterfly (guna dapur gas) blh ker..

Anonymous said...

Bestnyer nk try la buat... ;)

siti izne said...

Kalau kukus je boleh ke? Xde oven laaa

Luqman Derr said...

Kek ni kena bakar dulu ye puding tu?