Punya la lama peram gambar ni sebelum post resipi nye ke blog. Dok tayang
(alamak, dah lama saya masak ni, sampai dah lupa berapa banyak saya guna, saya agak2 je ni tau...)
Bahan-bahan:
6 ekor Udang galah [digoreng biasa (gaul garam kunyit) terlebih dahulu]
2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
2 sudu besar cili kisar (kalau xde pun takpe tapi lebihkan sos cili)
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tomato
1/2 cawan air
Sedikit gula dan garam
Daun sup atau daun ketumbar sebagai hiasan (daun ketumbar lagi sedap bau dan rasanya)
Cara memasak:
- Goreng udang sehingga masak, angkat dan tos dulu.
- Gunakan sedikit minyak gorengan udang tadi utk tumis bawang. Bila dah naik bau, masukkan cili kisar, tumis sehingga naik minyak.
- Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato. Kalau agak pekat, masukkan sedikit air. (jangan la terlalu cair, dan jangan terlalu pekat).
- Kemudian, perasakan dgn gula dan garam secukupnya.
- Masukkan udang, dan gaul rata. Taburkan daun sup/daun ketumbar.
- Siap untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!

No comments:
Post a Comment