Resipi: Sup Ikan Jenahak
Bahan-bahan: (untuk 2-3 orang makan)
Seketul Ikan Jenahak (kalau besar sangat, boleh bahagi 2)2 ulas bawang merah (dihiris nipis)2 ulas bawang putih (dihiris nipis)1 inci halia (dihiris nipis) - lebih sikit pun takpe untuk hilangkan bau hanyir ikan3 biji lada hitam (ditumbuk halus)3 cawan air1 batang saleri atau daun supGaram secukup rasa
Cara memasak:Rebus kesemua bahan yang dihiris. Bila mendidih, masukkan ikan. Biarkan sehingga masak dan mendidih, masukkan batang saleri yang telah dipotong. Kemudian masukkan garam dan juga lada. Bila dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan. (Kalau takde batang saleri, hiris daun sup, tabur atas sup).
Sedap dihidangkan bersama Sambal Kicap
Bahan-bahan:
1 ulas bawang putih5 biji cili apiKicap ManisLimau Nipis
Cara membuatnya:
Tumbuk bawang bersama cili sehingga lumat. Perahkan sedikit air limau nipis. Tuang kicap manis mengikut sukatan anda sendiri. Siap!
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment