Wednesday, February 16, 2011

Resipi: Sup Ikan Jenahak



Bahan-bahan: (untuk 2-3 orang makan)

Seketul Ikan Jenahak (kalau besar sangat, boleh bahagi 2)
2 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 inci halia (dihiris nipis) - lebih sikit pun takpe untuk hilangkan bau hanyir ikan
3 biji lada hitam (ditumbuk halus)
3 cawan air
1 batang saleri atau daun sup
Garam secukup rasa

Cara memasak:
Rebus kesemua bahan yang dihiris. Bila mendidih, masukkan ikan. Biarkan sehingga masak dan mendidih, masukkan batang saleri yang telah dipotong. Kemudian masukkan garam dan juga lada. Bila dah cukup rasa, tutup api dan hidangkan. (Kalau takde batang saleri, hiris daun sup, tabur atas sup).

Sedap dihidangkan bersama Sambal Kicap



Bahan-bahan:

1 ulas bawang putih
5 biji cili api
Kicap Manis
Limau Nipis

Cara membuatnya:

Tumbuk bawang bersama cili sehingga lumat. Perahkan sedikit air limau nipis. Tuang kicap manis mengikut sukatan anda sendiri. Siap!

SELAMAT MENCUBA!

Photobucket

No comments: