Boleh dikatakan ni first time Ummi masak daging seumur hidup Ummi. Kalau setakat perap daging untuk bakar tu, dah biasa dah la... Kalau nak tahu Ummi kurang sikit makan daging sebab Nenda Anas takleh makan daging. Kami ni dari kecik mmg makan daging kat rumah sekali je dalam setahun, masa musim raya haji. Kalau kat kenduri kendara tu, biasa la.Cuma Nenda tak masak sendiri sebab dia allergy dgn daging lembu. Tu la sebabnya kami pun jarang makan daging.
Tapi Nenda pandai masak daging. Cuma dia takleh rasa la. Daging lembu berbisa dengan kulit dia. Ummi paling suka sup daging selain daging masak kicap.
Nak cite pasal Ummi masak daging plak. Sebenarnya Abah beli daging ni dah lama. Banyak plak tu. Niat Abah nak suh Ummi perap untuk bakar je sbb Abah tahu Ummi tak pernah masak. Tapi bakar dalam oven tak best la. Nak bakar guna arang, takde masa la plak. Last2 Ummi google resipi masak daging.
Jumpa la 2 resipi yang best dan gambarnye pun dah membuka selera. Terus follow blog Jintan Manis ni... Ummi search Daging Goreng Kunyit & Daging Masak Kicap untuk Ummi cuba masak sendiri. Asalnya Ummi nak buat daging goreng kunyit je tapi dok pikir takde kuah la plak. So, tukar masak daging masak kicap. Ummi buat kuah sikit je tak banyak mcm Cik Ros buat tu.
Daging masak kicap versi Ummi
~teknik Cik Ros amik gambar tu menarik la, nak kena follow nih!~
Resipi asal Daging Masak Kicap dari blog Cik Ros
Versi Ummi-main campak2 je... hehe... (Sebenarnya campur2 dengan cara Cik Ros masak Daging Goreng Kunyit)
Bahan-bahan:
400gm daging boneless (hiris nipis-tak terlalu nipis la)
1 inci halia - hiris nipis
1/2 biji bawang besar - kisar halus
1 biji bawang putih - kisar halus
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Kicap manis
Kicap pekat
2 batang cili hijau atau capsicum
1/2 biji bawang besar - hiris kasar
minyak masak untuk menumis
Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Potong daging, basuh dan toskan. Kemudian rebus bersama hirisan halia sehingga empuk. (Cara Nenda Anas-goreng atas kuali tanpa air, nanti air daging tu akan keluar)
- Panaskan minyak dan masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Kemudian masukkan bawang yang dikisar halus sehingga naik bau dan agak garing.
- Masukkan kicap pekat & kicap manis. Kemudian masukkan daging yang direbus tadi bersama air rebusan sekali. Masak sehingga empuk dan kuah kicap menjadi pekat.
- Masukkan garam, sesuaikan rasa. Kemudian masukkan bawang dan cili hijau. Bila bawang dan cili hijau dah agak layu, tutup api. Sedia dihidangkan!
*Sebenarnya nak bagi daging empuk tu, kena tengok pada jenis daging jugak kan? Betul tak?
No comments:
Post a Comment