Wednesday, January 26, 2011

Resipi: Pengat Pisang Warisan


Kenapa Ummi panggil pengat pisang warisan? Sebabnye die resipi turun temurun family sebelah Nenda Anas. Kami tak pasti cara orang lain masak. Tapi ini la yang Ummi belajar dari arwah nenek Ummi, dari Nenda Anas... Dan katanya dari Buyut (Moyang Ummi) jugak. Adik beradik Nenda Anas pun buat macam ni jugak la...

So, memang la takde sukatan yang khusus. Sebab family Nenda ni kalau masak, mmg takde sukatan. Main agak-agak je...

Bahan-bahan:
Pisang Nangka (agak-agak la nak masak berapa banyak kan)
Santan (agak-agak leh terendam pisang tu)
Sagu (tak banyak sangat - agak-agak dalam 1-2 sudu besar)
Gula Merah (pun main agak-agak ni - depends la nak bagi warna die merah2 sikit) 1 sudu besar pun dh cukup if masak banyak.
Gula Biasa (pun agak-agak ye - depends pada kuantiti yg korang masak - kena rasa sendiri, hehe) ok la, dlm 3 sudu besar camtu la - nak bagi rasa manis
Garam secukup rasa - jgn terlalu masin ya! Bagi balance je rasa pengat tu.

Cara membuatnya:

Mula2 potong pisang kecik2 then rebus sekejap bg lembut...
Then masukkan santan - agak-agak la nk banyak mana kuah pengat tu...
Basuh sagu dan masukkan sekali dgn santan.
Biarkan mendidih dulu then masukkan gula merah, then gula putih dan garam...

Hm, korang kena agak-agak dan rasa tau... Ummi mmg agak-agak je, takde sukatan pun....

** Dah resipi ni main 'agak-agak' je, agak-agaknye korang nak cuba buat tak? hehe....
** Boleh tukar nama resipi la, Pengat Pisang Agak-Agak, haha...
** Nak wat camne, bila tanya Nenda pun, Nenda akan jawab - 'agak-agak je la Long, kena rasa-rasa la, tak reti nak bagi sukatan ni...' hehe...


Photobucket

No comments: