Ummi dah pernah postkan resipi karipap ni kat blog lama Ummi. Ni masa zaman anak dara lagi ni. Dulu buat dengan bantuan bibik la. Tapi yang dalam gambar di atas, sendirian berhad la...
ni gambar2 dr blog lama - masa ni rajin amik gambar step by step - skrg dah ngak rajin lagi, hehe... boleh je nak refer blog lama tu...
Biasanya Ummi buat inti karipap kentang+ayam+kari. Hari tu je saja cuba2 nak wat inti karipap kentang+lada.
Inti karipap (kari) - amik dari blog lama gak...
bahan2nya… (org pun xtau the exact measure…coz main campak2 je…)
kentang dipotong dadu kecik2 je…
bawang merah/putih…untuk menumis
udang/ayam/daging… org guna udang kali ni punye…
serbuk kari sket… pndai2 bajet la nk taruk byk mana….
garam secukup rasa
>>tumbuk bawang dulu sampai halus pstu tumis la, pastu masukkan serbuk kari yg tlh dibancuh dgn air…bila dh naik minyak, masukkan kentang….tunggu smpai kentang empuk baru masukkan udang…pastu taruk la garam secukup rasa…dh agak masak, angkat n sejukkan…
Inti karipap (lada)
Yang ni Ummi tak tahu resipi yang betul2 cmne. Tapi Ummi buat ikut agak2 Ummi je le...
1 ulas bawang besar - didadu5 biji kentang - dipotong dadu (kentang Ummi guna hr tu halus2 je)AirGaramLada HitamDaun Sup + Daun Bawang
Mula2 tumis bawang dulu sampai layu, then masukkan kentang dan air. Biar kentang empuk dan air kering, masukkan garam dan lada hitam. Gaul rata, then masukkan daun sup & daun bawang. Dah masak tu, tutup api, ketepikan inti dan sejukkan...
Cara nak buat kulit karipap plak:
bahan2:
tepung gandum…agak2 la nk wat byk mana…td org pakai 2cawan tepung
marjerin ckit…agak2 jugak
secubit garam
air
campurkan sume bahan di atas n uli smpai lembut…
dh jadi doh, betukkan bulat kecik2 mcm dlm gambar…
Ummi guna 1 cawan air untuk 2 cawan tepung. (tepung ayak dulu bg halus) air plak masukkan sikit demi sikit tau, jgn sekaligus...
Then, biarkan sekejap doh tu (bertutup) - org ckp bg lembut dulu... Pastu boleh la mula buat karipap - boleh follow step Ummi kat sini.
Selamat mencuba ye kawan2... Karipap ni leh wat frozen. Bila2 nak makan, goreng je la... Tapi simpan elok2 la. Jangan tindan karipap (nanti melekat antara 1 sama lain) - lapik dgn plastik dan jarak2kan sikit bg ada ruang. Yang penting jgn bg melekat je...
1 comment:
along, share la resipi inti karipap mak caq hr tu ^^
Post a Comment