Wednesday, March 9, 2011

Resipi: Capati

Dinner kami sekeluarga malam ni. En.Hubby jemput sekali PIL dtg makan kat rumah.

Bahan-bahan: (doh untuk 4-5 orang makan)

1 1/2 cawan Tepung Atta (boleh didapati di kedai mamak/kedai India)
1 sudu kecil marjerin
Garam secukup rasa
3/4 cawan air

Cara menguli doh:

Sebatikan marjerin dan garam bersama tepung Atta. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat. Biarkan semalaman dan ditutup dengan kain lembap.

Bila nak canaikan tu, doh yang dibiarkan semalam tu akan lembut dan gebu. Gunakan tepung atta untuk elakkan doh melekat ketika dicanai.

doh yang telah siap diuli dan dibiarkan beberapa jam
(saya uli doh petang tadi lepas balik kerja, malam baru canaikan)

gunakan tepung atta sedikit ketika mencanai untuk elak melekat

siap dicanai dan bersedia untuk diletak atas api

letak je atas kuali leper ni, tak perlu minyak ya...
capati akan mengembung sikit, balikkan berulang-ulang sehingga masak. jangan sampai hangit tau!
lepas dah angkat & sebelum letak yang baru, sapu dulu habuk2 tepung yang tertinggal atas kuali tu.

siap untuk dihidangkan!

SELAMAT MENCUBA!


Photobucket

No comments: