Tuesday, October 25, 2011

Resipi: Ikan Masak Steam Limau

Entri ini ditaip dari iPhone4 dan laptop. Gambar ni di capture & di edit dari iPhone4. Sangat puas hati... (^_^)



Ni seminggu lepas punye menu, hehe... Bukanlah bermakna saya dah lama tak masak. Ye, memang sangat jarang dapat memasak skrg ni. Sbb umah mak sendiri & mak mertua dekat je. Kadang2 dapat invitation makan kat rumah diorang, kadang2 dapat lauk. Pastu bila dah masak sendiri, malas la plak nak amik gambar. Dan kadang2 masak yang simple2 je.

Menu ni requested by my beloved hubby. Malam tu die gi main badminton. Anak2 plak tido awal, tak kacau saya kat dapur, boleh la masak special sikit & sempat la nak amik gambar before kena ngap, hehe...

Resipi ni saya cedok dari My Resipi, thanks you so much la pada tuan punya resipi ni. Saya alter sikit ikut cara saya.


Bahan-bahan: (untuk 2 orang makan)

1 ekor ikan saiz besar - (ikan bawal, ikan siakap, ikan jenahak, ikan gerut-gerut sedap la buat masakan ni)


Bahan A (tumbuk):

1 ulas bawang putih
1cm halia

Bahan B (hiris):

3 batang serai
3 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
2 tangkai daun bawang
Bunga kantan
2 helai daun limau purut
2-3 tangkai daun sadri

Bahan C:

1 labu bawang jeruk - potong 4 (hari tu xde plak bawang ni tp makan kat kedai ada bawang jeruk ni, mmg lagi sedap)
5 biji limau kasturi-ambik airnya
1 sudu kecil tepung jagung
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Perasa masakan - (optional)
1 sudu besar minyak masak
2-3 biji cili padi

Cara-cara:
  1. Bersih ikan dan kelar. Lumurkan dengan bahan A. Masukkan ikan ke dalam bekas yang sesuai untuk dikukus.
  2. Satukan bahan B & bahan C di dalam mangkuk, gaul sama rata dan tuangkan ke atas ikan. Kalau nak pedas, cili padi tadi bolehlah dipotong.
  3. Hiaskan dengan hirisan limau kasturi (2-3 hiris pun cukup, nak bagi naik bau wangi je) dan daun ketumbar (ni pun utk naikkan bau sedap).
  4. Kukus sehingga masak
Sedia dihidangkan. Sedap hidang panas-panas. SELAMAT MENCUBA!


Photobucket

No comments: