Sunday, August 7, 2011

Resipi: Perencah Perapan Ikan Bakar/Ayam Bakar

Rezeki Ramadhan, Alhamdulillah....

Hari Jumaat hari tu ade tukang yang buat kabinet dapur kat umah PIL saya bagi ikan rohu 2 ekor, besar sangat dan sekor ikan talapia. Ni gara2 dok kongsi minat memancing dan tukang tu cakap die dah banyak kali dapat n makan ikan rohu & talapia. Kali ni dapat die bg kat hubby plk. Lepas tu kan, hubby bawak la ikan2 tu nak tunjuk kat FIL. Tak lama lepas tu hubby balik, bawak balik ikan rohu yang dah siap disiang (sekor je la sbb sekor lagi bg kat PIL), ikan talapia pun dah siap siang, tambah plak ikan siakap yang siap disiang jugak. Besar jugak la ikan siakap tu.

Hubby request petang Jumaat tu masak ikan siakap goreng sweet sour untuk berbuka. Niat nak kongsi dgn my mom kat umah sebelah tapi diorang nak gi berbuka puasa kat masjid. So, potong half je masak sweet sour. Tgh syok menggoreng ikan, hubby call ajak buka puasa kat umah PIL. So, ikan yang telah digoreng tu simpan la utk masak sahur plak...

Ikan Siakap

*Takde gambar yang masak sweet sour sbb masaknye pagi2 time nak sahur... =p

Bahagian ekor ikan dah selamat jadi juadah sahur. Tinggal bahagian kepala je ni. Petang semalam hubby request nak buat ikan bakar. Nak bakar ikan rohu & ikan talapia bg my dad rasa. So, dia suh wat rencah perapan awal2. So, petang semalam kami (sebenarnya hubby, my dad n my sis) berbuka puasa dgn ikan rohu bakar. Saya & my mom tak bape makan ikan darat nih... Ikan talapia plak buat makan sahur. Semalam saya buat rencah tu banyak. Teringat ada kepala ikan siakap lagi dlm peti ais, terus tuang rencah perapan kat ikan siakap. Sekarang masih lagi diperap dan hubby nak bakar petang karang.



Sebenarnya rencah nak perap ikan/ayam bakar ni saya dapat dr my MIL.

Ni resipi untuk 600g ikan ya..

4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang besar
2 batang serai
2 inci halia
1 cm kunyit hidup
10 tangkai cili padi
2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu besar gula
Garam secukup rasa
3 sudu besar minyak masak
Sedikit air
2 biji limau nipis (ambil air perahan)

Cara membuat:
Blend (kisar) semua bahan diatas. Perap ikan/ayam selama sejam atau lebih.

SELAMAT MENCUBA!

Photobucket

No comments: