Friday, July 4, 2008

Resipi: Ayam Panggang Sos Kapitan


Bahan perapan:
Seekor Ayam
1 camca kecil Lada sulah
1/2 camca kecil Garam

Bahan sos:
300 g Minyak masak
100 g Bawang merah kecil (dikisar)
30 g Bawang putih (dikisar)
1 inci Halia (dikisar)
1 inci Kunyit hidup (dikisar)
8 tangkai Cili kering (dikisar)
1 batang Serai (diketuk)
1/2 inci Belacan (dibakar & dihancurkan)
5 helai Daun limau purut
1 cawan Santan pekat
5 biji Buah keras (rendam hingga lembut & dikisar)
2 camca besar perahan Limau nipis
Garam secukup rasa

Cara memasak:
  1. Mula2, perap dulu ayam dengan garam & lada sulah, then panggang ayam td setengah masak.
  2. Sambil2 tu, tumis bahan2 yg dah dikisar td.
  3. Bila dh naik bau & dh pecah minyak, masukkan bahan2 lain & air.
  4. And then, masukkan santan & serbuk belacan & gaul hingga rata.
  5. Bila dah mendidih, masukkan ayam yg telah dipanggang tu.
  6. Tunggu sampai masak & sedia utk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
p/s: my hubby dh rasa n dh komen… dia ckp sedap tp dia lebih suka klu manis sikit… so, org tambah gula sikit je… cuba la ye! rs mcm rendang sikit, yg bezanya, ayam tu dipanggang dulu… sedap!
ops! resipi ni dr majalah Mingguan Wanita… org masak x ikut sgt cr dia… x reti masak nk kena timbang2 dulu… haha… so, org pakai agak je… alhamdulillah mmg sedap….

Photobucket

No comments: