Monday, July 14, 2008

Resipi: Kuey Teow Kung Fu



(huhu… ni pinjam gmbr dr blog org… sy lupa nk amik gmbr lps masak smlm, sbb syok sgt tgk family sy habiskan kueh teow kungfu sy tu… sy masak smlm refer resipi dr majalah mingguan wanita. terkantoi plk dgn ayah sy… hehe… dia ckp, “lor! br nk tgk resipi!”…. lps makan tu dia ckp, “pandai sungguh org yg buat resipi ni kan, sedap sungguh!” haha… smlm mmg refer resipi majalah, tp resipi yg sy share kt sini, sy adjust la sket sbb smlm pun sy xtgk sgt mjlh tu sbnrnya, cm nk tgk bhn2 ape yg kena pakai je… yang pastinya my hubby akan bertambah gemuk la lps ni sbb smlm dia makan bertambah2… hehe…)

(untuk 6 orang)
600 g Kueh teow
6 biji Telur
(Pecahkan telur, kacau & celupkan kueh teow. Pastu goreng atas kuali, mcm telur dadar)

Bahan-bahan kuah:
Sedikit Minyak masak
3 ulas Bawang Putih (pecahkan)
Halia (sikit je, tu pun klu nak masukkan ayam dlm kuah) - hiris nipis
1 batang Serai (dititik)
300 g Udang (sederhana besar) - direbus sbb nk guna air udang ni
100 g Sotong - potong kecil
100 g Ayam - sama la, potong kecil
Sayur-sayuran (Bunga Kobis, Kobis, Sawi, Sweet Baby Corn, Carrot, Kulat, Batang Sadri)
- serba sikit je tau, nnti penuh sangat plak…
Secawan Air (kalau nk kuah lebih, lebihkan air la… takpun, lebihkan air dlm air rebusan udang)
1 sudu Tepung jagung (dibancuh)
Lada sulah & Garam (secukup rasa)

Cara memasak:
Tumis bawang, halia & serai hingga kekuningan.
Masukkan udang, ayam & sotong.
Agak-agak dh masak tu, masukkan air rebusan udang.
Masukkan sayur-sayuran (api kena perlahan, tak nak sayur jd layu sgt).
Masukkan air bancuhan tepung jagung, garam & lada sulah.
Bila dh mendidih, tuang atas kueh teow td.
Lepas tu, boleh dihidangkan & Selamat Menjamu Selera…..

Photobucket

No comments: